Så sänker du dina elkostnader

Byt ut till vanliga glödlampor mot LED-lampor

Genom att byta ut dina vanliga glödlampor mot LED-lampor så gör du en energibesparing på hela 80%. En LED-lampa är dyrare i inköp än en vanlig glödlampa men den har en betydligt längre livslängd. En glödlampa har en livslängd på 1 000 timmar och en LED-lampa har en livslängd på minst 10 000 timmar.

Energispartips rum för rum

Här följer några tips som du kan använda dig av i ditt eget hem.

Badrummet: En dusch eller ett bad drar enorma mängder energi. Har du dessutom torktumlare och tvättmaskin så finns där två stycken extra energibovar i ditt badrum. Utöver detta kanske bastu, golvvärme och hårtork finns medan du dagligen använder exempelvis rakapparat, elektrisk tandborste eller din hårfön. Allt drar el och allt hamnar på din räkning. Här är några enkla tips för badrummet:

 • En droppande kran kostar dig mycket pengar i onödan. Man kan räkna med att mellan 700 – 1 000 kronor om året försvinner ner i avloppet om kranen inte är tät. Kolla packningar och byt dessa vid behov.
  Stäng av vattnet när du borstar tänderna.

 • Snålspolande munstycken drar avsevärt mycket mindre energi. Du kan spara ungefär 70% av vattenförbrukningen vid varje duschtillfälle.

 • Tvätta på en lägre temperatur med full maskin
  Dagens maskiner ger perfekta resultat även vid 40 grader. 60 grader kan du använda vid nödfall. Se alltid till att packa en full maskin och försök att undvika att köra förtvättsprogrammet. Om du inte lufttorkar dina kläder är en torktumlare bättre än ett torkskåp ur ett energiperspektiv.

 • Använd golvvärmen vid behovet inta varje dag. Här kan du spara massor av energi. Idag finns det en uppsjö av smarta termostater som reglerar golvvärmen optimalt över dygnets timmar och ditt användningsbehov.

Köket: Moderna kök har mer teknik och elektriska apparater vilket är bekvämt men inte särskilt energieffektivt.

 • Är din diskmaskin kopplad till varmvattnet? Byt till kallvatten, det kan spara in 30% i energi i jämförelse och utan att det påverkar effekten. Ta gärna hjälp av en rörmokare om du är osäker. Diskmaskinen ska även precis som tvättmaskinen fyllas upp vid varje disktillfälle och du ska även här försöka hålla lägre temperaturer. Vid 55 grader blir det rent!

 • Handdisk drar betydlig mer energi än en diskmaskin. Undvik att diska under rinnande vatten. Det går åt 75 liter vatten vid 15 minuters diskande under rinnande vatten.

 • En frys med stora beläggningar av is och frost drar mer energi. Se till att frosta av någon gång per år

 • Genom att dammsuga baksidan av kyl och frys (damm på kondensorn) minskar du elförbrukningen.

 • För varje grad du sänker kylan på frys och kyl så ökar energiförbrukningen med 10% för kylen och 6% för frysen. +5 grader i kylskåpet och -18 grader i frysen är en ultimat temperaturinställning för din kyl och frys.

 • Genom att använda lock på kastrullen så minskar du energiförbrukningen med 30%. Har du en vattenkokare så är detta det mest energisnåla sättet att få kokande vatten. Ska du värma mat så är mikrovågsugnen energieffektiv om det gäller mindre mängd mat. Behöver du tina maten så är det mest energieffektivt att göra detta i kylen. Välj rätt kastrull/stekpanna till rätt spisplatta, är spisplattan större än kastrullen så ökar energiförbrukningen.

 • En modern ugn med keramikhäll drar mindre energi än de mer traditionella modellerna med plattor. Se även till att hålla en lagom storlek. Ju större ugn, desto mer energi drar den.

 • Alla hushållsmaskiner är idag energimärkta från A till G. A är det mest energieffektiva, för kyl och frys finns även märkningen A+ och A+++.

Vardagsrummet: Elektronik slukar el.

 • Genom att slå av dina apparater istället för att det står i stand-by-läge så sparar du extremt mycket energi och pengar.

 • Grenuttag en bra lösning, då slår du av flera apparater samtidigt och slipper gå omkring för att stänga ner alla maskiner och all apparatur en och en.

 • Ha aldrig en laddare, exempelvis till telefonen, inkopplad om den inte används. Det onödigt med energi men det kan även leda till olyckor i form av bränder.

Glodlampor